Waarom het zo belangrijk is om schoon te maken

Waarom het zo belangrijk is om schoon te maken.
Een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd is een veel voorkomend gezegde. Hoewel dit in eerste instantie misschien wat overdreven lijkt zit er wel degelijk een kern van waarheid in. Maar er zijn meer redenen om je huis schoon en opgeruimd te hebben én te houden.

Hygiënische redenen.
Een goede hygiëne is net zo belangrijk voor onze gezondheid als gezond eten. Een schoon huis geeft een  schone en frisse lucht en verminderd een aantal allergieën. Huisvuil en etensresten zijn vaak de ware boosdoeners en vormen een uitnodiging voor schimmels, bacteriën en mijten om zich eens lekker in je huis te nestelen. Zet ramen regelmatig open en geniet van een frisse bries door je huis. In een schoon huis wordt je prettiger wakker, voel je je beter en dat geeft de nodige energie voor een nieuwe dag.

Sociale en psychische redenen.
Iedereen kent het wel: zit je net languit op de bank na een drukke dag en gaat de bel. Onaangekondigd bezoek. ‘O jee, denk je, mijn huis is een rommeltje’. Even snel wat ongewenste spullen weggooien in een wasmand is vaak niet genoeg om het gevoel van ongemak te verjagen. Het gaat te ver om hier een heel verhaal op te hangen over sociale isolatie maar het is een fijn gevoel je vrienden en familie te kunnen verwelkomen zonder gevoelens van ongemak. De inrichting van je huis en daarmee ook wel of geen troep is immers een afspiegeling van je persoonlijkheid.