Probeer deze 5 fouten bij het schoonmaken van de tv te voorkomen

Probeer deze 5 fouten bij het schoonmaken van de tv te voorkomen

Of je tv nu flink wat stof staat te happen of dat hij vol zit met vettige vingerafdrukken, we moeten het apparaat eens in de zoveel tijd een goede schoonmaakbeurt geven. Je denkt misschien dat dit een simpele klus is en een kwestie van een (vochtig) doekje eroverheen en klaar. Helaas kun je toch wat dingen fout doen wanneer je de tv schoonmaakt. Probeer voortaan deze vijf fouten te voorkomen.

Probeer voortaan deze vijf fouten te voorkomen wanneer je de tv schoonmaakt.

1. Vaatdoekje

Gebruik je voor het schoonmaken van de tv een standaard vaatdoekje? Dan kun je deze beter inruilen voor een microvezeldoekje. Deze doekjes zijn namelijk speciaal ontworpen om vuil van glazen, schermen, telefoons en cameralenzen af te vegen. Het grootste voordeel van een microvezeldoek: het laat geen strepen of krassen achter op het scherm van je tv.

2. Vloeibare middelen

Vloeistoffen kunnen met name lcd-, led-, en plasmaschermen ernstige schade toebrengen. Helemaal als er in deze vloeistoffen ammoniak, alcohol of aceton zit verwerkt. Het beste is om het scherm schoon te maken met een droge microvezeldoek. Door een paar keer over de vette vingerafdrukken te wrijven, verdwijnen deze vrijwel direct. Zijn de vlekken toch hardnekkig? Gebruik dan een speciaal reinigingsmiddel dat gemaakt is voor het schoonmaken van (televisie)schermen.

3. Sprayen

Ben jij iemand die het schoonmaakmiddel direct op het scherm sprayt? Dan kun je deze gewoonte beter direct afleren. De ouderwetse televisies kunnen vaak wel tegen een beetje water of glassex, omdat ze voorzien zijn van een glaslaagje.  Spray het schoonmaakmiddel echter nooit direct op het scherm, maar op een microvezeldoek en haal deze vervolgens over het scherm heen. Wanneer je het vloeistof direct op het scherm sprayt, bestaat de kans dat de vloeistof naar beneden in de tv drupt. Dit kan de tv ernstig beschadigen.

4. Afstandsbediening

Ook de afstandsbediening verdient zo nu en dan een goede schoonmaakbeurt. Er kunnen veel bacteriën in de bediening terecht komen. Gebruik desinfecterende schoonmaakdoekjes om de afstandsbediening te reinigen. Haal wel eerst de batterijen eruit, want de vochtigheid van de doekjes kan deze ook aantasten.

5. Speakers

De meeste tv’s hebben tegenwoordig ingebouwde speakers. Deze moeten natuurlijk ook worden meegenomen tijdens de schoonmaakbeurt. Maak ook deze niet met een natte doek schoon, want ook hier kan de vloeistof naar binnen lekken en de boel beschadigen. Met een stofdoek of stofzuiger haal je gemakkelijk al het stof en ander vuil uit de speakers.